Aarding voor storingsvrij werken
Iedereen werkt steeds vaker met apparatuur en we zijn er zelfs afhankelijk van geworden. Door alle ontwikkelingen is apparatuur steeds gevoeliger geworden. Aarding is de enige manier om deze gevoeligheid binnen de perken te houden. Ca. 80% van de storingen ontstaat door foutieve aarding. Inzichten m.b.t. aarding voor apparatuur is de laatste 40 jaar behoorlijk veranderd. Waar vroeger werd gezegd “alles apart aarden (de zogenaamde schone aarde)” of “men mag geen aardlussen maken”, heeft zich nu bewezen dat juist veel aarden, zoveel mogelijk koppelen en het vermazen van aardingen de beste methode is.
EMC
De verzamelnaam voor storingsvrij werken is “Elektro Magnetische Compatibiliteit” (EMC) Compatibiliteit is het vermogen om naar behoren te kunnen functioneren, zonder anderen te storen en zonder door anderen gestoord te worden. Met andere woorden; installaties en/of apparatuur mogen niet te veel “uitzenden” (emissie), maar ook niet “ te gevoelig” zijn (immuniteit). Om verschillende apparatuur van verschillende fabrikanten met elkaar te kunnen laten werken of in elkaars omgeving, zijn er afspraken gemaakt, welke zijn verwoord in de Europese EMC richtlijn en de hieraan afgeleide EMC normen. Op apparatuur niveau is e.e.a. wel goed afgedekt en kan apparatuur goed met elkaar of in elkaars omgeving werken. Echter in gebouwen komen steeds meer samenwerkende apparatuur met uitgebreide installaties voor. Ook hier gelden de EMC richtlijnen. Echter is hier geen standaard oplossing mogelijk, omdat in elk gebouw installatie / apparatuur van elkaar kunnen verschillen.


Schaap
Schaap heeft zich toegelegd op storingsvrij werken van apparatuur en installatie in gebouwen en kan er voor zorgen dat de basis wordt gelegd dat EMC problemen aan gebouw gebonden installaties/apparatuur kunnen worden voorkomen. De kennis omdat te verwezenlijken is ontstaan uit de kennis van invloeden van bliksemontladingen op deze installaties/apparatuur. Immers bliksem is één van de grootste stoorbronnen voor apparatuur en installaties.
Toekomstvast
Maatregelen die men vaak neemt bij storing is een “plaatselijk” maatregel. Misschien lost daarmee het plaatselijk probleem op, maar zeker is dat het probleem verschoven wordt naar andere plekken. Of een kleine uitbreiding van apparatuur zal in dit soort situaties weer tot nieuwe storing leiden. Onze aanpak is dat we naar het geheel kijken en we adviseren maatregelen die de basis vormen om daadwerkelijk het stoor probleem op te lossen. Zodat die niet direct beïnvloedbaar zijn door uitbreidingen en die dus toekomst vast zijn.
Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u een brochure aanvragen? Neem dan contact met ons op.