//Bliksemse zonnepanelen

Bliksemse zonnepanelen

Vaak staat u er niet bij stil: zonnepanelen ‘vangen’ niet alleen de zon op, maar ook nog een ander natuurverschijnsel, namelijk de bliksem. Eigenlijk zijn zonnepanelen ook opvangers voor bliksemontladingen.

In verband met de veiligheid dienen zonnepanelen geaard te zijn op de elektra installatie van het gebouw. Met andere woorden, het zijn dus metalen geaarde delen boven op het dak. Waardoor deze zeer aantrekkelijk zijn voor bliksemontladingen.  Slaat de bliksem in, dan zal de bliksemstroom via die aarddraad (maar ook via de andere kabels van de zonnepanelen) het gebouw binnen gaan. Met zeer grote gevolgen voor alles wat op de elektra installatie is aangesloten.

Men denk wel eens, de omvormer houdt dit wel tegen. Of de omvormer heeft overspanningsbeveiligingen. Helaas de bliksemstroom wil zijn weg naar aarde vervolgen. Zal daarbij dwars door de omvormer gaan. Of in het geval van overspanningsafleiders de omvormer misschien ontzien, maar hoe dan ook de bliksemstroom zal zijn weg vervolgen in de elektra installatie.

We hebben een bliksembeveiliging, dus zitten we toch goed.

In de meeste gevallen worden zonnepanelen over de bliksembeveiligingsinstallatie gelegd. Met andere woorden, deze dekken de bliksembeveiliging af waardoor hij zijn werk niet kan doen. Men wil nog wel eens de zonnepanelen koppelen aan de bliksembeveiligingsinstallatie, zodat gedacht wordt, dan is alles wel goed.

Ook hier, helaas nee. Je verergerend juist de situatie. Waar nu de bliksem ook inslaat op het gebouw, door deze koppeling en via de aansluit kabels van de zonnepanelen, zal nu altijd de bliksemstroom het gebouw in gaan.

Wat moet u hierover dan wel weten. Lees pdf: artikel De Beursbengel

Geschreven door: |2019-05-10T12:37:49+00:0010 mei, 2019|Categorie: Bliksembeveiliging|Tags: , |0 Reacties

Reageren?