Wat te doen bij onweer?

1. Gedonder
Bent u buiten en hoort u onweer; ga dan van hoge objecten af (bijvoorbeeld bij werkzaamheden in masten of op daken e.d.). Bent u binnen; raak de naar binnenkomende leidingen, zoals water-, telefoon- en antenneleidingen niet aan.

2. Minder dan 10 seconde; gevaar
Zit er tussen flits en donder minder dan 10 seconden dan kan de volgende inslag bij u zijn. Is men buiten; zoek een veilig onderkomen in een gebouw of auto. Vermijd hoge objecten (masten e.d.). Deze zijn meestal wel beveiligd, maar beter het zekere voor het onzekere.

3. Niet onder bomen schuilen
Bomen zijn hoog, dus de kans op inslag is groot. Houd minimaal 3 meter afstand van boomstammen of laaghangende takken, anders bestaat er nog de kans dat de bliksem via de boom in het lichaam slaat.

4. Houd voeten bij elkaar
Een bliksemstroom loopt door de grond. Door de voeten bij elkaar te houden is de kans dat deze stroom door het lichaam loopt klein.

5. Open veld; maak je klein
Ga gehurkt zitten, met de voeten bij elkaar. Zoek een greppel op. Maak geen gebruik van een paraplu of een tent.

6. Geen groepen
Blijf niet in groepen bij elkaar. Zoek gescheiden van elkaar beschutting of hurk verspreid van elkaar neer.

7. Houd afstand van metaal
Bijvoorbeeld hekwerken of afrastering, deze kunnen bliksemstromen over grote lengtes ‘vervoeren’.

8. Auto veilig
Een auto is veilig. Door de zogenaamde ‘kooi van Faraday’ wordt de bliksem afgeleid. Bij rubberen banden gaat de bliksem verder naar de grond. Hierdoor bestaat de kans op een klapband. Er blijft geen rest bliksemlading op de auto zitten.
Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u een brochure aanvragen? Neem dan contact met ons op.